02

petak

prosinac

2011

Oslobađanje od plaćanja doprinosa za novozaposlene

.HSLS i SDP se zalažu za oslobađanje od doprinosa za novozaposlene radnike.
Evo u planu 21 kažu: "...izravni poticaji novom zapošljavanju privremenim oslobađanjem plaćanja doprinosa za svako novo radno mjesto, ..."
http://www.kukuriku.org/plan21/gospodarska-platforma/

Pitanje je hoće li to što bi trebalo pomoći ljudima ustvari ugroziti radnička prava i pogoršati situaciju ili će poboljšati. Kako će se sve to urediti.

Neću sad općenito o tome, već uzeti pojedinačni slučaj pa da vidimo što se sve iz toga može izroditi. Uzeti ću za primjer zaštitarstvo.

Imamo npr. firmu koja unajmljuje usluge zaštitarske firme. Ugovori se obnavljaju sveke godine. I sad, godina dana je prošla i treba obnoviti ugovor. Stara zaštitarska firma koja tu već štiti obekt šalje svoju ponudu, ali sada se pojavljuju nove firme s jeftinijom ponudom jer su oslobođene plaćanja doprinosa za svoje radnike pošto to njima donosi zapošljavanje novih ljudi pa tima i oslobađanje od plaćanja doprinosa..
Stara firma mora plaćati sve doprinose na plaće dok nova ne bi trebala, jer je to njima novo zapošljavanje, širenje posla.

Da bi dao neto plaću od 3000 kuna poslodavac mora dati još nekih 2000 kuna državi za poreze i doprinose na plaću što znači da novi ponuđači za obavljanje posla pružanja usluga zaštitarske firme mogu dati jeftiniju ponudu.
Oni dobivaju konkurentsku prednost samo zato jer im je to država omogućila.
Oni mogu biti 2000 kuna jeftiniji po radniku, a da ne gube ništa.
To znači da stara firma vjerojatno gubi posao jer oni nemaju pogodnost neplaćanja doprinosa.

Ugovori se potpisuju na godinu dana, nova firma zapošljava zaštitare na neodređeno i radi godinu dana, tada ide novi natječaj i u slučaju da se poslije godine dana gubi pravo na oslobađanje od doprinosa posao će opet najvjerojatnije dobiti neka nova firma, a stara će firma svojim zaštitarima podijeliti otkaze jer su višak i oni idu na burzu. Za godinu dana sve opet nanovo.

Otpušteni radnici idu na burzu i tamo dobivaju naknadu za nezaposlene. To znači da država ne samo da se odriče doprinosa već mora i davati naknade za nezaposlene.
Oko 2000 kuna mjesečno manje od doprinosa, plus troškovi od oko 2000 kuna iz zavoda za zapošljavanje za prva tri mjeseca "boravka na zavodu", a možda i kasnije ide neka naknada ovisno o godinama staža ili kako to već ide.

Znači stvara se nova nesigurnost, ta nova radna mjesta se stvaraju preraspodjelama unutar već postojećih radnih mjesta. Dobivamo veće troškove države , manje prihode od doprinosa i veću nesigurnost radnog mjesta.

Sad, netko može reći sa ako se mijenjaju firme na istom objektu da onda to nije otvaranje novih radnih mjesta, ali što bi onda bilo otvaranje novih radnih mjesta?
Ako netko u kvartu otvori trgovinu, a drugi je zatvori, je li to znači da ni tu nema otvaranja novih radnih mjesta?
Ako netko otvori limarski obrt, a netko drugi ga zatvori, je li i ti imamo otvaranje novih radnih mjesta ili ne?
Ako ne, tko onda može dobiti oslobađanje od plaćanja doprinosa?

Znači i rotiranje firmi na jednom mjestu se može prihvatiti kao otvaranje novih radnih mjesta, onda se to može protumačiti kao povećanu fluktuaciju, pokretanje tržišta rada, eto nešto se događa, imamo restrukturranje, nema povećanja zaposlenih ali nešto se događa polako se gospodarstvo pokreće, izlazi se iz mrtvila.
Može se državna intervencija oslobađana doprinosa i posljedica toga objasniti voljom slobodnog tržišta, eto , netko dobiva otkaz, a netko dobiva posao, tako ti je to u tržišnoj ekonomiji gdje najboji i najsposobniji pobjeđuju a gubitnici nestaju, bla, bla, bla....

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.