16

petak

ožujak

2012

Lokanje u parku

Čini mi se da je počelo s Osijekom, a kao kuga se širi po drugim gradovima ta zabrana pijenja alkohola u parkovima. Zadar je nedavno poduzeo nešto u vez tog gorućeg problema u gradu, a izgleda da se i Zagreb pokušava priključiti tom herojskom podvigu izbacivanja ispijača alkohola u parkovima.

Pa to i jest veliki problem, mislim, to što se pije alkohol u parku pa ne služe parkovi da se u njima opija. Oni postoje da bi psi mogli tamo trčati i obavljati nuždu, da Konzum nakon što na prostoru nogometnog igrališta napravi trgovinu tamo sagradi malo igralište za djecu jer je njima stalo do djece i da se igraju na otvorenom.

Dobro svi znamo u čemu je problem, nije stvar u pijancu što loče u parku, već u mladima koji se tamo opijaju. I to nije u redu. Mladi se trebaju opijati u kafićima, a ne u parkićima.
Oni koji ne mogu priuštiti opijanje u kafićima i drugim zatvorenim privatnim prostorima ne bi se smjeli opijati uopće.
Ljudi se bune da nemaju, a onda im djeca loču po parkovima. To nije u redu.
Ako to spriječimo i na kraju ostane samo mogućnost da se opijaju oni koji to mogu priuštiti sigrno će to pomoći i državi. Uostalom zar nije bolje da se piće toči u zatvorenim prostorima i da maloljetnicima alkohol prodaju i miješaju educirani konobari, nego da djeca bez ikakve kontrole sami miksaju kolu i vina u zamračenom parku.
Kakav dojam će to ostaviri na strance, turiste i potencijalne investitore kad vide da kod nas ne postoji kultura ispijanja vina i da mladi ne znaju njuškanjem otkriti karamelu i voćne okuse u šardonaju i kabernetu. Kako u mraku mladi čovjek može vidjeti je li vino ispravno crvene boje, cccc... loše, loše, što će stranci reći.

Uostalom ovaj herojski boj protiv lokanja u parkovima je dokaz nemoći gradskih vlasti.
Ne znaju i ne žele riješiti probleme koji su se nagomilali i gomilaju se i dalje pa onda traže okolo krivce za loše stanje na kojima bi se iskalili: djecu, one što se švercaju u autobusima, opsjednuti su parkiralištima ....
Ne rješavaš stvarno bitne stvari nego se baviš sitnicama tako da sam sebe uvjeriš da nešto radiš i poduzimaš da se stvari poprave.

Mislim da većina koji su studirali znaju kako se to radi. Kad trebaš konačno sjesti i početi učiti za polaganje važnih ispita tada se odjednom sjetiš da bi trebalo oprat suđe i kupatilo, a trebalo bi i nešto skuhati, nazvati roditelje i pitati ih kako su ....
Sve se radi samo da se odgodi pravi rad. Ne kažem da nije važno imati čisti stan, i jesti kuhanu hranu i nazvati roditelje, nego da je to tek varka da se odgodi pravi ozbiljan posao.
Isto tako je i s pijenjem u parku, parkinzima, švercanjem u autobusima....
Nisu sada skužili gradski oci da im je to problem, nego pošto ne znaju riješiti veće probleme traže one druge koji im se čine lakši. Rade stvari tako da druge, ali prvenstveno sami sebe zavaraju da nešto rade i poboljšavaju ljudima koji su ih izabrali da bolje žive u svom gradu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.