23

petak

ožujak

2012

Voda

U prošlom tekstu sam pisao nešto o suši u zadarskom kraju i kako bi trebalo i problem s vodom ukalkurirat u razvojne i druge programe zadarskog kraja, jer ni poljoprivrede, ni turizma ni drugih svrari neće biti ne bude li dovoljno vode. Na kraju nema li vode neće biti ni ljudi koji bi živjeli i razvijali zadarski kraj.

U ovom videu o suši u Texasu se već vide problemi o kojima sam govorio. Guste Santini je u novinama predlago da se u Ravnim kotarima sagradi Vlah Vegas, ali isto da bi tamo mogli sagraditi naselja za umirovljenike, spominje veličinu naselja od 10000 stanovnika (ili tako nekako). A baš u tom videu se spominje jedno umirovljeničko naselje koje je ostalo bez vode i sada vodu dobivaju cisternama i potrošnja je ograničena što to naselje ne čini više tako privlačnim.
Problemi su i tko će dobivati vodu, tko ima pravo. Tako da je počelo s time da poljoprivrednici koji uzgajaju rižu ne dobivaju vodu za navodnjavanje što opet ugrožava njihovu proizvodnju. Oni s gornjeg toka rijeke se ne žele odricati vode da bi poljoprivrednici nizvodno natapali svoja polja.

Dakle to već jest problem u Texasu, a mogao bi biti i kod nas. Ne kažem da vode neće biti uopće nego pitam tko će dobivati raspoložive količine, a kako se sad događa kod nas vjerojatno će nagrabusiti baš oni koji žive u zadarskom kraju, i to oni mali i siromašni.

Neka ti investitori koje se stalno priziva investiraju i sagrade hotele i golf igrališta i Vlah Vegas i staračka neselja i počmu izvoziti vodu šeicima i ulože milijune u poljoprivrednu proizvodnju, pitanje je tko će imati pravo na vodu, koliko ćemo je plaćati, i hoćemo li plaćati svi istu cijenu. Možda za kapitaliste bude jeftinija jer o njima ovisi opstanak Zemlje i cijelog Svemira, možda građanima podijele potrošnju po tarifama pa tko troši više od 10 l dnevno mora plaćati skuplje jer uživa i iznimnom luksuzu.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.