13

petak

ožujak

2015

Jetrena pašteta

Ima nekih stvari koje me stvarno fasciniraju u zadnje vrijeme, a jedna od njih je i jetrena pašteta.
Gledam u trgovini ima raznih marki i veličina pakiranja, a kad usporetim najskuplju i najjeftiniju jetrenu paštetu ispadne da je razlika u cijeni po kilogramu nekih 180 kn!
Kilogram najjeftinije je oko 40 kn a najskuplje 220 kn, gavrilovićeve su 60-ak kuna.
Nije li to malo velika razlika, a i velika cijena za paštetu općenito. Kolike su marže? Koliki su i koji sve troškovi tu. Izgleda da je sirovina tu najmanja stavka.

Ako kliknete na link vidi se i sastav gavrilovićeve:
svinjsko masno tkivo, voda, kuhinjska sol, svinjsko meso, svinjska jetra (15%), začini
bjelančevine mlijeka, konzervans (E250)
Sadrži mlijeko. U tragovima može sadržavati soju i gluten.
pa koliki je trošak sirovina. jetra 10-ak kuna u trgovini, voda, masno tkivo i sve drugo pa bi li to sve skupa došlo 5-6 kuna? to znači da je ona 100 gramska 50 lipa a one male od 50 grama 25 lipa, a što ide do onih 4-5 kn za koliko se prodaju? gledam argetine pašteta raznih vrsta su oko 100 kn /kg onda je trošak sirovine 6-7% konačne cijene.

Slično je i sa slanim srdelama, kilo oko 140 kn, a srdele na veliko se prodaju oko 3 kn. Kad se očiste i usole izgube pola težine znači da je kilo slanih srdela 7 kn + sol i malo ulja. Koliko bi to bilo, možda 8 kn? Znam da treba srdele usoliti i očistiti ali koliki bi onda bili troškovi radne snage? što se to plaća između 8 i 140 kn?

Sardine u konzervi su još i bolje. Ima ih od 3,5 do 8,5 kn po konzervi od nekih desetak deka.
S sardine ide znači nekih desetak deka srdela i malo ulja. pa kad se očiste srdele i doda ulje neka je to po kilogramu 5-6 kn, znači da je po konzervi trošak nekih 60 lipa, a što ide do 8,5 kn?

Je ste li pogledali od čega se sastoji vegeta? 60-ak deka soli, 20-ak deka šećera, 15-ak deka sušenog povrća, konzervansi i druge kemkalije. pa to znači da cukar i sol čine 80 posto vegete trošak po kilu bi onda bio manje od 3 kn, koliko dođe još tih 15 deka sušenog povrća? 1-2 kn? I koliki je trošak sirovine? Možda 5 kn? Što je onda razlika do tih 40-50 kn u butigi. A kad pogledam da je imitacija vegete 13-14 kn onda vidim da i nisam puno falio jer se ovima isplati i po takvoj cijeni prodavati.
domaća vegeta

Cedevida je 88% šećer, znači 88% košta do 3 kn a što oda pumpa cijenu do 60 kn?
I to je pakiranje od 200 grama 60 kn, od pola kg je 50, a pakiranje od 1 kilograma dođe 40 kn. Samo razlika u pakiranju podiže cijenu za 50%, jesu li za to krivi skupa radna snaga i visoki porezi? Pa tko to puni cedevitu od 200 grama? Akademici u unajmljenom predsjedničkom apartmanu u Westinu? I to čajnim žličicama?

Nesquick, 20% kakaa i ostatak šećer+ malo kemikalija. 15-ak kuna za kg, ako sami kupimo kakao i šećer a ne 45kn.
domaći nesquick


Kad pogledam tjesteninu piše da je sastav pšenična krupica i voda. kolika je cijena toga? Ako tjestenina košta od 7 do 30 kn po kilogramu kako tako velike razlike?

Čips od 45 do 120 kn. A to su krumpiri, sol i ulje za prženje. Recimo 2 kn krumpiri ulje i sol, a što je do 120 kn?

I ako netko misli pripovjedati priču o slobodnom tržištu i da ja ne mogu određivati cijenu i da su porezi visoki i radnici skupi neka te priče sačuva kad on ostane bez posla ili kad se zapita zašto mu dijete ne može neći posao ili zašto ima tako malu plaću. Eh tržište, znate.

Nije ovo priča ni "malo je lijepo" pa da sad svi doma radimo sve, niti da se moramo organizirati i sami proizvoditi.

Nije ovo ni priča o zlim poduzetnicima i o tome da je u cijenu uključeno i par desetaka, jahti, vila, majbaha, skijaških aranžmana u Aspenu... Jer kroz cijenu plaćamo i luksuz vlasnika tgovine i vilu proizvođača, i prijevoznika i uvoznika i proizvođača kamionima kojim se sve dovozi do trgovine.... i bankara koji sve to kreditiraju.

Ovo nije ni priča o tome kako je tu i prilika za sve nas da uletimo na tržište , da je proizvodnja isplativija od bavljenja nekretninama da je profitabilnije proizvoditi paštetu od pršuta.

Mene samo fasciniraju ove stvari koje vidim. Taj čudesni svijet trgovine.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.